Töltött vajtök

Szerző: Lázár Eszter, Dietetikus

Bátran kijelenthetjük, hogy az ősz egyik legkedveltebb zöldsége a tök. Ez nem meglepő, hiszen amellett, hogy nagyon finom és sokarcú, rendkívül egészséges is. Hiszen a töknek magas az A-, C- és E-vitamintartalma, emellett magas káliumtartalommal rendelkezik, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában.

Hoztunk egy egyszerű, mégis különleges egészséges vegetáriánus receptet őszre! 

Ezt a receptet bárki elkészítheti, ugyanis amellett, hogy vegetáriánus, diéta barát is. Mivel a tök rostban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, emellett pedig kalóriában szegény. Gluténérzékenységgel és lisztérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják ezt az ételt, hiszen a töltelék alap az egészséges quinoa. A quinoa teljes fehérje, nagyon gazdag rostban, emellett magas a vas és magnézium tartalma.

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 1 óra
Összesen: 1 óra 10 perc
Adag: 4

Hozzávalók

  • 2 db közepes vajtök

 

Töltelékhez:

  • 2 teáskanálnyi olíva olaj
  • ¾ csésze quinoa
  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 ½ csésze zöldség vagy csirke alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi szárított oregánó
  • ½ teáskanálnyi só
  • ½ teáskanálnyi bors
  • 1 doboz csicseriborsó
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1/3 csésze (szárított) áfonya
  • reszelt parmezán sajt vagy morzsolt feta sajt

Elkészítés

A tök előkészítése

  1. A sütőt melegítsük elő 210 fokra.
  2. A tököt megmossuk, de nem hámozzuk meg. Félbe vágjuk őket, majd kikanalazzuk a magokat belőlük. Meglocsoljuk 1 teáskanálnyi olíva olajjal, enyhén megszórjuk sóval és borssal.
  3. Az előmelegített sütőben 45-55 percig süssük addig, amíg a villával megszúrva puhának nem érezzük.
  4. Ha megsült vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

 

A töltelék elkészítése

  1. Amíg a tök sül, egy kis fazékban forraljunk fel 1 ½ csésze alaplevet. Mossuk meg alaposan a quinoát majd öntsük az alapléhez és közepes lángon 5-10 percig hagyjuk főni. Levesszük a tűzről és letakarva 15 percig állni hagyjuk. Ha úgy látjuk, hogy a quinoa nagyon elfőtte a levét, egy keveset adjunk még hozzá.
  2. Egy serpenyőbe beleöntjük a maradék olíva olajat, adjuk hozzá a kelkáposztát és közepes lángon pároljuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, az oregánót, a fél teáskanálnyi sót és borsot. Főzzük össze 2-4 percig, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, a főtt quinoát, áfonyát, a narancs héját és levét.

 

A tök megtöltése

  1. Ha a tökök kihűltek töltsük meg a töltelékkel. Majd tegyük vissza a sütőbe 190 fokra további 10 percre.
  2. Ha elkészültek a tökök szorjuk rá a sajtot és tálaljuk melegen.

 

Jó étvágyat!

Lázár Eszter,
Dietetikus

Medical Center Hatvan - újév

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai napon zárva tart! 01.03-tól várjuk Önöket szeretettel a megszokott nyitvatartási időben.

Ünnepi nyitvatartás - Medical Center Hatvan

Kedves Pácienseink!
A mai napon Intézményünk rendhagyó nyitvatartással, 7:00-15:00-ig várja Önöket!

Medical Center Hatvan - karácsony

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai napon zárva tart!
Online időpontfoglaló rendszerünk továbbra is elérhető.

Ünnapi nyitvatartás 2023. november 1. - Medical Center Hatvan

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai nap zárva tart!
Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

október 23. zárva tartás Medical Center Hatvan

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai nap zárva tart!
Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

Tisztelt Pácienseink!
Intézményünk 2024.03.29.-2024.04.01. között ZÁRVA tart!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván az MC60 csapata!

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai napon ZÁRVA tart. Március 18-tól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket sok szeretettel!