A gasztroenterológia az emésztőrendszer működésével és betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. A gasztroenterológus feladata az emésztőrendszer – amely magában foglalja a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékony- és vastagbelet, a végbelet, valamint a kapcsolódó szerveket, mint a máj, epehólyag és hasnyálmirigy – betegségeinek felismerése, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése.
A diagnózis érdekében a gasztroenterológusok különböző vizsgálatokat végeznek, mint például endoszkópos eljárások (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés), ultrahang és laboratóriumi vizsgálatok. A gasztroenterológia kulcsfontosságú szerepet játszik a hasi fájdalom, emésztési problémák, vérzések és súlyosabb betegségek korai felismerésében és kezelésében.
Amennyiben a családban előfordult vastagbélrák, gyomorrák vagy egyéb emésztőrendszeri daganat, különösen 50 éves kor felett, akkor rendszeres szűrővizsgálat szükséges kolonoszkópiával vagy más diagnosztikai módszerekkel.
Az alábbi tünetek sürgős orvosi beavatkozást igényelhetnek:
Mit jelentenek ezek pontosan?
Gasztroszkópia – más néven gyomortükrözés, egy endoszkópos vizsgálati eljárás, amelynek során az orvos egy vékony, hajlékony csövet (endoszkópot) vezet le a szájon keresztül a nyelőcsőbe, a gyomorba és a nyombélbe (a vékonybél kezdeti szakaszába). Az endoszkóp végén egy kamera található, amely élő képet közvetít a vizsgált szervekről, lehetővé téve az emésztőrendszer felső szakaszának részletes vizsgálatát. Az eljárás elvégezhető éber, illetve altatásos állapotban is.
Kolonoszkópia – vagy vastagbéltükrözés, egy diagnosztikai vizsgálat, amelynek során az orvos egy hosszú, hajlékony endoszkópos eszközt (kolonoszkópot) vezet be a végbélen keresztül a vastagbélbe, hogy megvizsgálja annak belső falát. A kolonoszkóp végén található kamera élő képet közvetít a monitorra, így lehetővé teszi a bél nyálkahártyájának részletes vizsgálatát, polipok eltávolítását és szövettani mintavételt (biopsziát) is. Az eljárás elvégezhető éber, illetve altatásos állapotban is.
Kilégzéses tesztek – a H₂ (hidrogén) és CH₄ (metán) kilégzéses tesztek egy nem invazív vizsgálati módszer, amelyet az emésztőrendszeri problémák, például laktóz-, fruktóz- és szorbitintolerancia, vékonybélbaktérium-túlszaporodás (SIBO), illetve malabszorpciós zavarok diagnosztizálására használnak. Az emésztetlen szénhidrátok (például laktóz, fruktóz) a vastagbélbe kerülve bélbaktériumok fermentációja során hidrogént (H₂) és metánt (CH₄) termelnek, amelyek a véráramba kerülnek, majd a tüdőn keresztül kilélegezhetők. A teszt során az ezekben a gázokban bekövetkező változások mérhetők. A H₂ és CH₄ kilégzéses tesztek hatékony eszköz az emésztési zavarok, szénhidrát-intoleranciák és bakteriális túlszaporodás diagnosztizálásában, segítve a megfelelő diéta vagy kezelés kialakítását.
Intézményünk gasztroenterológusa:
Vegye fel velünk a kapcsolatot!