Pulmonológia

pulmonológia -Medical Center Hatvan, orvosi rendelők hatvan, orvosi rendelő hatrvan, szakorvosi rendelő hatvan, hatvan orvosi rendelő, laborvizsgálat hatvan, fogorvos hatvan, fogászat hatvan, hatvan fogorvos, hatvan fogászat, fogszakorvos hatvan, fogász szakorvos hatvan, hatvani kórház, kórház hatvan, hatvan ultrahang, ultrahangos vizsgálat hatvan, ultrahang vizsgálat hatvan, nőgyógyász hatvan, nőgyógyászat hatvan, hatvan nőgyógyászat, nőgyógyász magánrendelés hatvan, szülész nőgyógyász hatvan, nőgyógyász szakorvos hatvan, synlab hatvan, sebészet hatvan, sebész hatvan, sebész orvos hatvan, sebész szakorvos hatvan, vérvétel hatvan

Mivel foglalkozik a pulmonológia (tüdőgyógyászat)?

A pulmonológia a légzőszervek betegségeivel foglalkozik.

A tüdőgyógyászati szakrendelésen lehetőség adódik a nagy gyakorisággal előforduló allergiás rhinitis, az asthma bronchiale, COPD (krónikus obstructiv tüdőbetegség) kivizsgálására és a megfelelő gyógyszeres terápia beállítására.

Mi a rhinitis allergica?

A rhinitis allergica, vagy köznyelven szénanátha, a nyálkahártya gyulladásos betegsége, mely orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és orrviszketéses tünetekkel jár. Amennyiben a fenti tünetek közül kettő egy nap több órán át, vagy napokon keresztül fennáll, akkor nagy valószínűséggel allergiás rhinitissel állunk szemben.

A diagnózis felállítása a tüdőgyógyászati szakvizsgálatot követően, az alkarra felhelyezett bőrteszttel történik.

Mi az asthma bronchiale?

Az asthma bronchiale a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, melyhez a hörgők túlérzékenysége következtében kialakuló hörgőgörcsű társul, rohamszerű köhögést, fulladást és mellkasi sípolást okozva.

Az asthma bronchiale általában családi felhalmozódást mutat, családon belül az asthmára való hajlam öröklődhet.

Az asthma bronchiale diagnózis felállítása a tüdőgyógyászati szakvizsgálatot követő légzésfunkciós vizsgálattal és az ezt követő Ventolin teszttel történik.

Az asthmás beteg kezelést igényel. Jelenleg számos korszerű inhalativ terápia áll a pulmonológus rendelkezésére, melyek használata mellett az asthmás beteg tünetmentessé válhat.

Mi a COPD?

A COPD a hörgők nyálkahártyájának krónikus gyulladása, mely fokozatosan alakul ki. Kialakulásának fő rizikó tényezője a dohányzás, de a dohányzás mellett a légúti szennyeződések is fontos szerepet töltenek be a betegség létrejöttében. A COPD-s beteg hurutos köhögésre és terhelésre jelentkező fulladásra panaszkodik. A betegség előrehaladtával a fulladás már nyugalomban is jelen van. Mivel a COPD során kialakuló légzésfunkciós romlás, csak részben javítható, ezért nagyon fontos a diagnózis felállítása és a kezelés mielőbbi elkezdése. A diagnózis felállításához szakvizsgálatot követően légzésfunkciós vizsgálat és Ventolin teszt szükséges.

A COPD -s beteg kezelésének célja: a kialakult hörgőszűkület javítása, a betegség szinten tartása, illetve a betegség romlásának megakadályozása.

 

Mi az a Prick teszt?

Amennyiben egy személynél allergiás tünetek jelentkeznek, Prick tesztre vagy más néven a bőrpróbára van szükség.

Prick teszttel vizsgálható allergének:

  • Állati szőrök
  • Pollenek
  • Ételek

Fontos! A vizsgálat előtt 4 napig antihisztamint nem szabad szedni. A teszt elvégzéséhez éhgyomor nem szükséges. Prick tesztet nem végzünk gyulladt, sérült és ekcémás bőrön. A prick tesztet nem végezzük allergiaszezonban, hiszen a nagyon magas IgE-szint miatt nagyobb az anafilaxiás sokk kockázata.

 

Milyen tünetekkel érdemes tüdőgyógyászhoz fordulni?

  • mellkasi fájdalom
  • nehéz légzés
  • állandó köhögés
  • allergiás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, orrdugulás)
  • éjszakai fulladás
  • fokozott váladékképződés

A vizsgálataink célja a tünetek enyhítése, amennyiben lehetséges teljes megszűntetése.

Szakorvosaink:

Dr. Bencze Ágota,
Tüdőgyógyász

Foglaljon még ma időpontot!

Ünnapi nyitvatartás 2023. november 1. - Medical Center Hatvan

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai nap zárva tart!
Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

október 23. zárva tartás Medical Center Hatvan

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai nap zárva tart!
Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

Tisztelt Pácienseink!
Intézményünk 2023.04.07.-2023.04.10. között ZÁRVA tart!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván az MC60 csapata!

Kedves Pácienseink!
Intézményünk a mai napon zárva tart! Az online időpontfoglalás természetesen ez idő alatt is zavartalanul működik. Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önt szeretettel!