Urológiai kisműtétek

Urológiai kisműtétek - MEdical Center Hatvan, urológia, urológiai műtét, kisműtét, urológiai kisműtét, urológiai kisműtétek Hatvan

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológia a férfi nemi szervek panaszaival, illetve a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszerekkel foglalkozó orvosi szakterület. A vese, a vesemedencék, a vesevezetékek, a húgycső és a húgyhólyag megbetegedései nemcsak a férfiaknál gyakori jelenség, így azok a női páciensek is, akik vizelettartási- és vizeletürítési problémákkal küzdenek fordulhatnak urológushoz. A férfiak a hímvessző, a herék és mellékherék, illetve a prosztata, az ondóvezeték és az ondóhólyag területein tapasztalt kellemetlenségek esetén kereshetik fel az urológust.

Milyen urológiai kisműtéteket végeznek szakorvosaink?

Atheroma kimetszés

Az atheroma, vagy kásadaganat egy jóindulatú elváltozás, amely a test több területén, többek között a herezacskón és a péniszen is előfordulhat. Ez a faggyúval telt csomó 1-2 cm-től akár több cm-es méretet is elérhet. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okozza a folyamatos faggyútermelődés mellett, duzzanatot eredményezve ezzel. A kásadaganat eltávolítása jellemzően esztétikai okokból történik, de a gyulladt atheroma már fájdalommal és lázzal járhat együtt, így sürgős műtéti beavatkozást is igényelhet.

Caruncula urethrae kimetszés

A caruncula urethrae, más néven húgycső polip, általában egy jóindulatú, vörös, puhatapintású csomó, amely a női húgycső elülső részén jelenhet meg. Kialakulásának okát legtöbbször az ösztrogéntermelés hiánya és a túlzott, krónikus hasi nyomás fokozódása, valamint a visszatérő húgyúti fertőzések okozhatják. Leggyakrabban a már menopauzán átesett nőknél jelenik meg. A kisebb elváltozások rendszerint nem okoznak panaszokat, azonban a húgycső polip méreténél fogva vérzést, hüvelyi fájdalmat, és hólyaghurut szerű panaszokat is eredményezhet. Ritkán kezelés nélkül, magától is visszahúzódhat, azonban a nagyméretű, panaszokat okozó caruncula urethrae esetén a műtéti kimetszés indokolt. Az eljárás helyi érzéstelenítés segítségével történik.

Circumcisio – körülmetélés

A körülmetélés (circumcisio) során a fityma sebészeti úton való eltávolítására kerül sor. Az egészségügyi okokból történő előbőr eltávolítást leggyakrabban a fityma szűkülete, annak krónikus gyulladása, a különböző húgyúti fertőzések vagy visszatérő betegségek (condyloma, HPV) indokolják. Mindemellett, az eljárás csökkentheti a szexuális úton terjedő betegségek, valamint a péniszrák kockázatát is. A körülmetélés helyi érzéstelenítéssel történik.

Condyloma kauterizáció

A condyloma egy fertőző nemi szervi szemölcs, amely lapos vagy szemölcsös felszínű, bőrszínű vagy barnás növedék az intim területen. Kialakulását a HPV fertőzés okozza, amely szexuális úton terjed. A kezeletlen condyloma kórosan elszaporodhat és a szexuális partnerre is veszélyt jelenthet, ezért mielőbbi eltávolítása szükséges. A szemölcsök legbiztonságosabb és leghatékonyabb eltávolítási módja a lézeres kezelés, azaz a kauterizáció.

Frenulotomia – fékbemetszés

A fitymafék-rövidülésének műtéti eljárása a fékbemetszés, amely során a pénisz hegyét borító bőr függelékének bemetszése történik. Az eljárás akkor javasolt, ha a fitymafék, azaz a fityma és a makk közötti, azokat összekapcsoló kötőszöveti rész rövidsége különböző problémákat okoz. A fájdalmas rövidült, heges fitymafék berepedezése akadályozhatja a pénisz tisztántartását, a húgycső sérülését eredményezheti, és a nemi élet során is akadályt jelenthet.

Scrotumon (herezacskón) lévő elváltozások eltávolítása

A herezacskón többféle elváltozás is megjelenhet, amelyek eltávolítása szinte minden esetben elengedhetetlen. Ezen eljárások során a 2cm feletti atheroma, vagyis kásadaganat kimetszésére, illetve a lipoma eltávolítására kerül sor. Mindkét esetben jóindulatú daganatokról beszélhetünk, amelyek eltávolítását jellemzően esztétikai okok indokolják.

Intézményünk urológusa:

Dr. Thoman András
urológus

Időpont kérés email-ben

informacio@mc60.hu

Bejelentkezés telefonon

+36 37 999 650

KÉRDÉSE VAN?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Pünkösdhétfő - zárvatartás - Medical Center Hatvan
  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai napon zárva tart.
  Holnaptól sok szeretettel várjuk Önöket a megszokott nyitvatartási időben!
  Ünnepi nyitvatartás, 2024. május 1. - Medical Center Hatvan
  Tisztelt Pácienseink!
  Intézményünk a mai napon zárva tart.
  Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket sok szeretettel!
  Medical Center Hatvan - újév

  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai napon zárva tart! 01.03-tól várjuk Önöket szeretettel a megszokott nyitvatartási időben.

  Ünnepi nyitvatartás - Medical Center Hatvan

  Kedves Pácienseink!
  A mai napon Intézményünk rendhagyó nyitvatartással, 7:00-15:00-ig várja Önöket!

  Medical Center Hatvan - karácsony

  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai napon zárva tart!
  Online időpontfoglaló rendszerünk továbbra is elérhető.

  Ünnapi nyitvatartás 2023. november 1. - Medical Center Hatvan

  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai nap zárva tart!
  Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

  október 23. zárva tartás Medical Center Hatvan

  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai nap zárva tart!
  Holnaptól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket szeretettel!

  Tisztelt Pácienseink!
  Intézményünk 2024.03.29.-2024.04.01. között ZÁRVA tart!
  Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván az MC60 csapata!

  Kedves Pácienseink!
  Intézményünk a mai napon ZÁRVA tart. Március 18-tól a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket sok szeretettel!